Selecteer de taal

Fort 8

  • Wandelroute van: Eric Dengler

Fort 8

Een wandeling rond Fort 8, de parken Sorghvliedt en Broydenborg en een stukje groene bufferzone rond Umicore.

Afstand: 7.5 km.

Tijd: 1u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Fort 8.

We starten de wandeling aan Fort 8, een deel van de fortengordel . In 1906 werd een wet gestemd om de Antwerpse Brialmontomwalling af te breken en een nieuwe grote kringvesting te bouwen: de fortengordel Stabroek, Lier, Haasdonk. De bestaande fortengordel zou de “Veiligheidsomwalling” van de vesting worden en gemoderniseerd worden. Het Fort 8 te Antwerpen maakte geen deel uit van die in 1907 aangelegde Veiligheidsomwalling en werd daardoor als enige niet gemoderniseerd (het werd nooit met beton versterkt). Het is daarom een van de meest authentieke en best bewaarde Brialmontforten. In plaats daarvan werden schans 16 en schans 17 gebouwd als versterking voor de oude fortengordel. Schansen zijn eenvoudige kleine, hoofdzakelijk met beton en aarde vervaardigde, verdedigingspunten.
We verlaten het Fort naar rechts langs de fortgracht en wandelen verder door een woonwijk en de Klaverbladdreef naar Schans 16 en 17. Rond Schans 16 kan je vrij wandelen, Schans 17 is echter helemaal omringd door weilanden.
Via een kort stukje woonwijk komen we terug aan het Fort. We wandelen eerst via de fortgracht en dan verder via de sportterreinen en de groene bufferzone van Umicore naar park Broydenborg. Dan wandelen we naar park Sorghvliedt (met het districtshuis in het kasteel Sorghvliedt).
Tijdens de 16de eeuw bevond zich op deze locatie een hoeve, 'Winckeleynde' genaamd, en een aanvankelijk klein 'hof van plaisanterie'. Het goed was van 1660 tot 1815 in het bezit van de familie du Bois, die tussen 1745 en 1750 het huidige rococokasteel liet optrekken op de 16de-eeuwse grondvesten en kelders naar ontwerp van Jan Peter Van Baurscheit de Jonge, die ook verantwoordelijk was voor de tuininrichting in de jaren 1752-1753. Begin 19de eeuw werd de belvedère opgericht. Hier bevindt zich thans “Het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam”.

Fort 8

Download PDF voor volledige routebeschrijving.

Kaart & Poi's.