Selecteer de taal

Een Mikse wandeling

  • Wandelroute van: Eric Dengler

Parkdomein De Mik

Deze wandeling gaat van het parkdomein De Mik naar het natuurdomein De Inslag en langs het antitankkanaal naar de E10 plas.

Afstand: 14 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Mik en De Inslag.

De wandeling begint in Maria Ter Heide aan de kinderboerderij Mikerf. Via de kasseiweg gaan we naar het natuurdomein De Inslag. De Inslag of Inslaen werd reeds vernoemd rond 1600. De naam verwijst naar de ingebruikname of ontginning. Het oorspronkelijk heidegebied werd ontgonnen als akker- en weiland. Later werden delen bebost.

Via een lus komen we terug uit aan het begin van het parkdomein De Mik. De Mik komt van de naam Micke die al voor de eerste keer voorkwam in 1251. De naam is afkomstig van een mikgalg die hier ooit stond. Via het Golempad (De Golem werd ontworpen door kunstenaar Koen Vanmechelen) en de oude toegangspoort gaan we rond het park en via het kasteel komen we aan de andere zijde van het park.

Rechts langs de beek aanhouden tot aan het Antitankkanaal. De Antwerpse Antitankgracht, ook wel het Antitankkanaal genoemd, is een kunstmatige waterloop die een grote kwartcirkel vormt (van noord tot oost) rond de stad Antwerpen. De gracht heeft een lengte van ongeveer 33 km en is ten minste 6 meter breed. Ze verbindt de Schelde ter hoogte van Berendrecht met het Albertkanaal in Oelegem. De gracht werd aangelegd tussen 1937 en 1939 met de bedoeling vijandelijke Duitse tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken.

We volgen het kanaal een kort stukje om dan rechts af te slaan en helemaal rond de E10 plas, een restant van het duwvaartkanaal, te wandelen. Als we terug onder de brug van de autosnelweg zijn gaan we het Antitankkanaal over, en via enkele boswegeltjes komen we terug aan parkdomein de Mik. Nog steeds rechts aanhouden, rond de wei, en we arriveren terug aan de kinderboerderij.

Parkdomein De Mik
Kaart & Poi's.