Selecteer de taal

Domein d'Ursel

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Domein d'Ursel

Deze wandeling in Klein-Brabant gaat door de vroegere domeinen van de familie d'Ursel, over de Scheldedijk en langs natte gras- en hooilanden van het Groot Schoor. Langs de rand van Hingene wandel je door een open landschap met akkers naar een mooi natuurgebied aan de Eikerheide.

Afstand: 13 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Door het Land van Stille Waters.

De wandeling gaat door het domein van het kasteel d’Ursel naar de Notelaardreef, deze kasseiweg is een dijk die werd aangelegd na de overstromingsramp van 1953 en deelt de polder op in twee delen: de Schellandpolder en de Hingenebroek polder. Je komt uit op de Scheldedijk en ziet onmiddellijk het beeld “De Gravin van de dijk” staan dat verwijst naar een roman van Maria Gevers. Op de Scheldedijk wandel je voorbij het paviljoen De Notelaer dat dienst deed als jachtpaviljoen en feestelijke ontvangstruimte voor de adellijke familie d’Ursel. Je volgt verder de Scheldedijk met links mooie uitzichten op de achterliggende natte graslanden bebost met populieren en wilgen van het Groot Schoor. Rechts heb je nu en dan een prachtig uitzicht op de Schelde. Je verlaat de dijk en komt al snel aan het Klein en Groot Kragewiel. Een ‘wiel’ is een litteken van een overstroming na een dijkbreuk. Net achter de bres werd een diep spoelgat geslagen. De vorm is meestal cirkelvormig, vandaar de naam ‘wiel’. Je gaat nu door natte graslanden en wilgenbossen met hier en daar mooie knotwilgen en akkers terug naar de rand van Hingene. Door een meer open landschap wandel je in de richting van de Eikerheide. Van heide is hier niet veel meer te zien, en de oorsprong van de naam kon ik ook niet achterhalen. Je gaat verder door een stuk bebost gebied met hooilanden. Eens je uit dit mooi stuk natuur komt gaat het verder via een open landschap met akkers terug naar het vertrekpunt.

Domein d'Ursel

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Op het tweede gedeelte is er enige geluidsoverlast van Rijksweg N16.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kasteel d’Ursel.

Het kasteel d'Ursel was sinds 1608 het favoriete buitenverblijf van de familie en kreeg in de 18e eeuw zijn huidige vorm. Het bleef bijna 400 jaar in het bezit van de familie d'Ursel tot de toenmalige hertog in 1973 noodgedwongen het kasteel moest verkopen. Sinds 1994 is het gebouw eigendom van de provincie Antwerpen en heeft het een culturele bestemming gekregen.

Kasteel d'Ursel.
www.kasteeldursel.be.

POI 2 - Paviljoen De Notelaer.

Het paviljoen werd eind achttiende eeuw opgetrokken in neoclassicistische stijl. Het deed dienst als jachtpaviljoen en feestelijke ontvangstruimte voor de adellijke familie d’Ursel. Het paviljoen hoorde bij hun kasteeldomein in Hingene en werd gebruikt om gasten te ontvangen met zicht op de Schelde. Voor het ontwerp van dit neoclassicistische paviljoen deed Wolfgang-Guillaume d’Ursel een beroep op de internationaal vermaarde Franse hofarchitect Charles De Wailly (1730-1798).

De Notelaer.
www.notelaer.be.