Selecteer de taal

Rupelkleiroute

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Rupelkleiroute

De Rupelstreek neemt een belangrijke plaats in de economische en sociale geschiedenis van de provincie Antwerpen door zijn belangrijke concentratie van steenbakkerijen. Op deze wandeling vind je erfgoed maar vooral een prachtige natuur die de kleiputten heeft teruggewonnen.

Afstand: 5 km.

Tijd: 1u15.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Oude kleiputten.

Tijdens deze korte natuurwandeling duik je in de oude kleiputten voor een ontmoeting met een unieke natuur en overblijfselen van oude steenbakkerijen. De mooiste stukken natuur in de Rumstse kleiputten vinden we in de onmiddellijke omgeving van Terhagen dorp. Ten noordwesten van de Veldstraat is een pioniersbos tot stand gekomen van zo'n 20 ha groot. Het bos bestaat voornamelijk uit berken, maar evolueert duidelijk naar een eiken-berkenbos. Een overvloed aan vele paddenstoel soorten en een prachtige populatie van gevlekte orchis maken van dit bos een echt sprookjesbos. Het laatste gedeelte wandel je in de richting van de Rupel om zo terug te keren naar Terhagen.

Rupelkleiroute

Download PDf voor te volgen knooppunten.

Na zware regenval zijn waterdichte schoenen of laarzen geen overbodige luxe.

De route werd ingekort wegens saneringswerken tussen knooppunten 160 en 199.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Museum Rupelklei.

De Rupelstreek heeft door zijn belangrijke concentratie van steenbakkerijen een belangrijke plaats ingenomen in de economische en sociale geschiedenis van de provincie Antwerpen. De streek langs Schelde en Rupel heeft mens en landschap op indrukwekkende wijze geboetseerd en alhoewel veel van de sporen hiervan nu minder duidelijk zijn leeft er toch in de Rupelgemeenschap een herinnering voort die door de vergrijzing dreigt te verdwijnen. Vanaf de 14e eeuw tot aan de 16e eeuw werden steenbakkerijen vaak opgetrokken op de plaats waar bij gebrek aan natuursteen bakstenen nodig waren om een gebouw op te richten en werden de stenen in veldovens gebakken. Een belangrijk aspect daarbij is de relatie tussen de landbouw en de baksteennijverheid. Pas vanaf de 16de eeuw kan men echt spreken van een concentratie van bedrijven die zich op een vaste plaats (de gemeenten Hemiksem, Niel, Boom) vestigden omwille van het gebruik van ommuurde ovens die men niet verhuizen kon.

Museum Rupelklei.
www.museum-rupelklei.be.