Wandelroute
Penya El Castellet.

Penya El Castellet.
Deze wandelroute gaat naar de Penya El Castellet die een natuurlijke grens vormt tussen de valleien van La Serrella en Seta. Onderweg heb je fantastische uitzichten op de vallei van Guadalest, het stuwmeer van Guadalest en de omliggende bergketens. Op de top van de Penya de Castellet bevinden zich de ruïnes van een Moors kasteel, dat diende als uitkijkpost over de omliggende valleien.
Afstand: 10 km.
Tijd: 3u30.
Graad: Gemiddeld.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: 430 meter.
Aard: Overwegend onverhard.
Markering: Deels Wit-Geel - Rood en aanwijzingsborden.
Wandelschoenen aanbevolen.
El Castellet.
Van de recreatiezone wandel je in de richting van de Col de Castellet op een hoogte van 858 meter. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten op de vallei van Guadalest, het stuwmeer van Guadalest en de omliggende bergketens. De route gaat verder op noordelijke helling van de Sierra de Serrella naar de top van de Penya de El Castellet op een hoogte van 1.051 meter. Hier staan ruïnes van een Moors kasteel dat gebouwd werd in 1244 door moslimleider Al-Azraq. Aan het uitzichtpunt kan je genieten van een buitengewoon uitzicht naar alle windstreken. In het noorden, achter het dorpje Castell de Castells zie je de bergketens van Alfaro, Cocoll en Carrascar de Parcent. In het oosten het nabijgelegen Xortá-gebergte en de Ferrer- en Mar-gebergten. In het zuiden de vallei van Guadalest en in het westen De Mallá del Llop met de spectaculaire Barranc de la Canal. Van de ruïnes volg je verder de Cami Dels Racons tot aan een bergpad dat steil afdaalt naar het pad van de heenweg en het eindpunt.
Download PDF voor routebeschrijving en kaart.
POI 3 - El Castellet.
Op de Penya de Castellet stond ooit het kasteel van de islamitische vizier Mohammed Abu Abd Allah ibn Hudzaïl al Sähuir. Deze Mohammed had blauwe ogen vanwege zijn christelijke moeder en had verder een Arabisch uiterlijk. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Al-Azraq’ hij met de blauwe ogen. Na de verovering van het gebied door de christenen sloot Al-Azraq een overeenkomst met Jaume I over de verdeling van het land en de macht tussen de christenen en de Moren. Al-Azraq hield zich niet aan dit verdrag omdat hij het onrecht niet kon aanzien. Zijn kastelen werden hierop door de christenen veroverd en verwoest, een aardbeving in 1644 verwoestte de overgebleven restanten.
Geen extra informatie.